Näyttely esittelee taitavan suunnittelijajoukon työtä ja tuotantoa yli 60 vuoden ajalta. Esiin nousee keskeisiä suunnittelijoita ja vähemmän tunnettuja tekijöitä, joiden työpöydältä on syntynyt Artekin ja suomalaisen muotoilun ikimuistoisia klassikoita.
Kollektiivin voima – piirustustoimisto Artekin muotoilun ytimenä
Artekin piirustustoimistossa työskenteli vuosikymmenten mittaan laaja joukko sisustusarkkitehteja, tekstiilisuunnittelijoita ja taideteollisen alan ammattilaisia. Heidän työnsä on monen tutun tuotteen takana, mutta he itse suunnittelijoina ovat jääneet lähes anonyymeiksi. Osa suunnittelijoista viivähti Artekissa vain hetken, osalle työstä muodostui kokonainen elämänura. Näkyvästi taustalla – Artekin piirustustoimisto 1936–2004 -näyttely nostaa eturiviin nämä lahjakkaat tekijät, jotka olivat mukana rakentamassa Artekin menestystarinaa modernina eurooppalaisena muotoilu- ja sisustusalan toimijana.
Piirustustoimiston työtapa perustui vahvaan yhteiseen missioon, jota leimasi sitoutuminen esteettisesti ja laadullisesti korkealuokkaiseen suunnitteluun sekä Aaltojen perintöön. Piirustustoimisto oli kollektiivi, jonka toiminta piti sisällään laajan skaalan erilaisia suunnittelutehtäviä yksityisten ja julkisten tilojen kalusteista kodin pienimpiin detaljeihin. Kokonaisvaltaiseen suunnitteluotteeseen kuuluivat myös sisustukset, tekstiilit, messut ja näyttelyt sekä käyttögrafiikka. Tässä työssään suunnittelijat olivat tinkimättömiä Artekin linjan vartijoita ja jatkuvuuden vaalijoita. Alvar Aallon innovaatioille perustuvien rakenneosien vapaa ja luova käyttö synnytti monipuolisen valikoiman erilaisiin tiloihin taipuvia uusia kalusteita, anonyymimpää artek designia.

Sisustusluonnos Interbau-näyttely, 1957, Maija Heikinheimo. Piirustus Artek-kokoelma, Alvar Aalto -museo.
Artekin suunnittelijoiden jälki suomalaisessa muotoilussa
Näyttely tuo esiin piirustustoimiston keskeisten suunnittelijoiden, kuten Maija Heikinheimon, Hellevi Ojasen, Pirkko Stenrosin ja Ben af Schulténin monipuolista työtä ja tuotantoa. Esillä on myös piirustustoimiston kanssa yhteistyötä tehneiden keraamikko Marita Lybeckin, tekstiilitaiteilija Li Englundin ja muotoilija Antti Nurmesniemen Artekille suunnittelemia taidonnäytteitä. Tekstiilien ja sisustussuunnitelmien taitavina toteuttajina esitellään pitkän työuran Artekissa tehneet Sinikka Killinen, Marja Pystynen ja Marja-Liisa Parko. Näyttelyssä voi tunnistaa monille nostalgisen tuttuja, jo klassikoiksi muodostuneita arkikalusteita, kuten Ben af Schulténin suunnitteleman lasten syöttötuolin, Kristian Gullichsenin vanerisen Vanikka-kalustesarjan lastentuolit ja Anna-Maija Jaatisen pystynaulakon, jotka suunniteltiin Noormarkun Käsityöt -yritykselle.

Artekin piirustustoimiston suunnittelijoita Rautatalossa 1975. Kuva Artek-kokoelma, Alvar Aalto -museo.
Näyttelyn huonekalut ja muu esineistö ovat pääosin Alvar Aalto -museon hallinnoimasta Artekin kokoelmasta. Näyttelyyn on saatu esinelainoja myös yksityisiltä tahoilta ja muotoilun keräilijöiltä.
Näkyvästi taustalla – Artekin piirustustoimisto 1936–2004
23.05.–14.09.2025
Aalto2-museokeskus on arkkitehtuurin, muotoilun ja kulttuuriperinnön kohtaamispaikka Jyväskylässä.
Haastattelupyynnöt: press@aalto2.museum
Näyttelytiedustelut:
Mari Murtoniemi
Alvar Aalto -museo
mari.murtoniemi@alvaraalto.fi
puh. 040 355 9162